Ocjene članaka
LošDobar 

Neutropenična dijeta

Neutropenična dijeta je režim ishrane kojeg se pridržavate kad ste neutropenični. Važno je slijediti dijetu s niskom količinom sadržanih bakterija dok se imunološki sistem  oporavlja. Ovakva ishrana pomaže u zaštiti od bakterija i drugih štetnih mikroorganizama iz hrane i pića. Obzirom da je imunološki sistem oslabljen, vaš organizam lakše obolijeva od mikroorganizama. Morate pripremati hranu na način da se izbjegne opasnost od infekcije Kuhanje hrane (kao što su govedina, piletina, riba i jaja) u potpunosti osigurava da su svi mikroorganizmi (bakterije, gljivice itd.) uništene. Kad se vaši neutrofili normalizuju vaš ljekar će smanjiti ograničenja u vašoj ishrani. Razgovarajte s ljekarom ili medicinskom sestrom o svojim nalazima krvne slike.

Opće smjernice

• Provjerite datum roka trajanja na svim proizvodima prije nego ih se kupuje. Ne konzumirajte ništa s isteklim rokom trajanja
• Slijedeće predmete i površine perite sredstvima za čiščenje  i toplom vodom  prije i poslije kontakta s hranom:
           o radnu kuhinjsku površinu,
           o daske za rezanje (operite ih u perilici suđa, ukoliko je moguće)
           o sav kuhinjski pribor
           o sve posude za kuhanje i pečenje
• Osoba koja priprema hranu bi trebala prati ruke često sapunom s toplom vodom i posušiti s papirnim ubrusom. To je naročito važno nakon dodira sirovog mesa, piletine, jaja i ribe.
• Perite posuđe u vrućoj pjenušavoj vodi ili u perilici suđa. Ostavite suđe da se suši na zraku  - nemojte koristiti kuhinjske krpe i platnene ubruse.
• Čuvajte kvarljivu hranu vrlo vrućom ili vrlo hladnom. Ne ostavljajte kvarljive namirnice na sobnoj temperaturi više od 10 do 15 minuta.
• Sva kvarljiva hrana treba biti kuhana temeljito. Sirovo meso nije dozvoljeno konzumirati
• Odmrzavati smrznutu hranu u frižideru preko noći ili brzo u mikrovalnoj pećnici. Ne odmrzavati hranu na sobnoj temperaturi.
• Ostatke hrane pohraniti u frižideru u hermetičnim vrećicama.
• Koristiti ostatke hrane samo ako su pohranjeni pravilno i ako ne traju više od 24 sata.

HRANA

KATEGORIJA HRANE

DOPUŠTENA HRANA

DOPUŠTENA HRANA 

 DOPUŠTENA HRANA

NEDOPUŠTENA HRANA

 NEDOPUŠTENA HRANA

 NEDOPUŠTENA HRANA

Pića

Kuhana voda

Flaširana voda

Kafa, čaj, svi konzervirani i flaširani napici

Svi drugi napici

Nepasterizirani voćni sokovi

 

Meso, riba, jaja, perad

Sve navedeno i školjke pravilno pripremljeno i kuhano

Meso, mesne supe pripremljene u kućnim uslovima

Pravilno pripremljeni i pakirani sendviči sa svim navedenim

Sirovo i netermički obrađeno meso, riba, jaja i perad

Komercijalno pripremljeni: meso, riba salate, suši. Fast food.

Sendviči sa sirovim mesom, hladne plate

Mliječni proizvodi

Pasterizovano ili kuhano mlijeko(nemasno, punomasno), jogurt

Zapakirani tvrdi sirevi

Zapakirani meki sirevi: parmezan, mozzarella,

Cottage sir, krem sir, ricotta

Nepasterizirano mlijeko, jogurt sa aktivnom ili živom mliječnom kulturom. Mliječni proizvodi kombinovani sa sirovim jajima ( kreme i sladoledi)

Feta, mladi sir, brie sir, camembert, plavi sir, gorganzola

Svi uvezeni manje poznati sirevi, kao i sir narezan u trgovinama

Hljeb, žitarice, riža, krompir, tjestenina

Sve prethodno zapakirano, domaći hljeb, termički obrađeni kolači, peciva, sitni kolači i krekeri

Sve zapakirane žitarice (osim onih s orasima ili sušenim voćem)

Kuhani krompir, riža, tjestenine

Peciva, kolači sa svježim sjemenkama, nepečeni kolači, kolači s vrhnjem ili filovani kremama

Komercijalno pripremljeni: tjestenina, paste, krompir salate

Kokice (zbog stomatoloških problema)

Povrće i voće

Sve dobro oprano i temeljito skuhano povrće

Sve kuhano voće

Neobrađeno, s debelom korom, dobro oprano voće : narandže, grejpfrut, dinja, banana, mandarina Napomena:Tokom teške neutropenije izbjegavati.

Sirovo povrće

Nekuhano, s tankom korom voće: jabuka, breskva , grožđe, šljive, nektarine, kivi, jagode, itd. Napomena:Tokom teške neutropenije izbjegavati.

Sušeno voće, nekonzervirano ili konzervirano u kućnim uslovima, ukiseljeno povrće

Koštuničavo voće

Termički obrađeno košt.voće (kikiriki puter)

Pakirano pečeno košt.voće

Kuhano košt.voće ( u kolačima)

Sirovo košt.voće

Nekuhano košt.voće

Neobrađeno košt.voće

Začini, dodaci jelima, ostalo

Svi kuhani, svježi ili konzervirani začini(dodati barem 5min. prije kraja kuhanja)

Kečap, senf, majoneza pravilno čuvano i posluženo u zasebnim posudama sa čistim priborom

Šećer, žele, žvakaće gume, bonboni, džem, pasteriziran med serviran u čistim posudama sa čistim priborom

Nekuhani začini

Sirovi med

Sve netvornički proizvedeno, svježe. Dodaci prehrani i vitamini sve dok ljekar ili med. sestra iste ne odobri.

 

Ostale napomene

Ne zaboravite da provjerite sa svojim liječnikom vaše nalaze krvne slike kako biste znali kada ovaj režim ishrane može imati manja ograničenja.

UHIT.BA WEBMAIL

Popularni članci

Statistika UHIT.BA

Posjetioci
2
Članci
81
Linkovi
18
Broj pregleda članaka
127471