Neutropenična dijeta
Neutropenična dijeta je režim ishrane kojeg se pridržavate kad ste neutropenični. Važno je slijediti dijetu s niskom količinom sadržanih bakterija dok se imunološki sistem oporavlja. Ovakva ishrana pomaže u zaštiti od bakterija i drugih štetnih mikroorganizama iz hrane i pića. Obzirom da je imunološki sistem oslabljen, vaš organizam lakše obolijeva od mikroorganizama. Morate pripremati hranu na način da se izbjegne opasnost od infekcije Kuhanje hrane (kao što su govedina, piletina, riba i jaja) u potpunosti osigurava da su svi mikroorganizmi (bakterije, gljivice itd.) uništene. Kad se vaši neutrofili normalizuju vaš ljekar će smanjiti ograničenja u vašoj ishrani. Razgovarajte s ljekarom ili medicinskom sestrom o svojim nalazima krvne slike.
Opće smjernice
• Provjerite datum roka trajanja na svim proizvodima prije nego ih se kupuje. Ne konzumirajte ništa s isteklim rokom trajanja
• Slijedeće predmete i površine perite sredstvima za čiščenje i toplom vodom prije i poslije kontakta s hranom:
o radnu kuhinjsku površinu,
o daske za rezanje (operite ih u perilici suđa, ukoliko je moguće)
o sav kuhinjski pribor
o sve posude za kuhanje i pečenje
• Osoba koja priprema hranu bi trebala prati ruke često sapunom s toplom vodom i posušiti s papirnim ubrusom. To je naročito važno nakon dodira sirovog mesa, piletine, jaja i ribe.
• Perite posuđe u vrućoj pjenušavoj vodi ili u perilici suđa. Ostavite suđe da se suši na zraku - nemojte koristiti kuhinjske krpe i platnene ubruse.
• Čuvajte kvarljivu hranu vrlo vrućom ili vrlo hladnom. Ne ostavljajte kvarljive namirnice na sobnoj temperaturi više od 10 do 15 minuta.
• Sva kvarljiva hrana treba biti kuhana temeljito. Sirovo meso nije dozvoljeno konzumirati
• Odmrzavati smrznutu hranu u frižideru preko noći ili brzo u mikrovalnoj pećnici. Ne odmrzavati hranu na sobnoj temperaturi.
• Ostatke hrane pohraniti u frižideru u hermetičnim vrećicama.
• Koristiti ostatke hrane samo ako su pohranjeni pravilno i ako ne traju više od 24 sata.
HRANA
KATEGORIJA HRANE |
DOPUŠTENA HRANA |
DOPUŠTENA HRANA |
DOPUŠTENA HRANA |
NEDOPUŠTENA HRANA |
NEDOPUŠTENA HRANA |
NEDOPUŠTENA HRANA |
Pića |
Kuhana voda |
Flaširana voda |
Kafa, čaj, svi konzervirani i flaširani napici |
Svi drugi napici |
Nepasterizirani voćni sokovi |
|
Meso, riba, jaja, perad |
Sve navedeno i školjke pravilno pripremljeno i kuhano |
Meso, mesne supe pripremljene u kućnim uslovima |
Pravilno pripremljeni i pakirani sendviči sa svim navedenim |
Sirovo i netermički obrađeno meso, riba, jaja i perad |
Komercijalno pripremljeni: meso, riba salate, suši. Fast food. |
Sendviči sa sirovim mesom, hladne plate |
Mliječni proizvodi |
Pasterizovano ili kuhano mlijeko(nemasno, punomasno), jogurt |
Zapakirani tvrdi sirevi |
Zapakirani meki sirevi: parmezan, mozzarella, Cottage sir, krem sir, ricotta |
Nepasterizirano mlijeko, jogurt sa aktivnom ili živom mliječnom kulturom. Mliječni proizvodi kombinovani sa sirovim jajima ( kreme i sladoledi) |
Feta, mladi sir, brie sir, camembert, plavi sir, gorganzola |
Svi uvezeni manje poznati sirevi, kao i sir narezan u trgovinama |
Hljeb, žitarice, riža, krompir, tjestenina |
Sve prethodno zapakirano, domaći hljeb, termički obrađeni kolači, peciva, sitni kolači i krekeri |
Sve zapakirane žitarice (osim onih s orasima ili sušenim voćem) |
Kuhani krompir, riža, tjestenine |
Peciva, kolači sa svježim sjemenkama, nepečeni kolači, kolači s vrhnjem ili filovani kremama |
Komercijalno pripremljeni: tjestenina, paste, krompir salate |
Kokice (zbog stomatoloških problema) |
Povrće i voće |
Sve dobro oprano i temeljito skuhano povrće |
Sve kuhano voće |
Neobrađeno, s debelom korom, dobro oprano voće : narandže, grejpfrut, dinja, banana, mandarina Napomena:Tokom teške neutropenije izbjegavati. |
Sirovo povrće |
Nekuhano, s tankom korom voće: jabuka, breskva , grožđe, šljive, nektarine, kivi, jagode, itd. Napomena:Tokom teške neutropenije izbjegavati. |
Sušeno voće, nekonzervirano ili konzervirano u kućnim uslovima, ukiseljeno povrće |
Koštuničavo voće |
Termički obrađeno košt.voće (kikiriki puter) |
Pakirano pečeno košt.voće |
Kuhano košt.voće ( u kolačima) |
Sirovo košt.voće |
Nekuhano košt.voće |
Neobrađeno košt.voće |
Začini, dodaci jelima, ostalo |
Svi kuhani, svježi ili konzervirani začini(dodati barem 5min. prije kraja kuhanja) |
Kečap, senf, majoneza pravilno čuvano i posluženo u zasebnim posudama sa čistim priborom |
Šećer, žele, žvakaće gume, bonboni, džem, pasteriziran med serviran u čistim posudama sa čistim priborom |
Nekuhani začini |
Sirovi med |
Sve netvornički proizvedeno, svježe. Dodaci prehrani i vitamini sve dok ljekar ili med. sestra iste ne odobri. |
Ostale napomene
Ne zaboravite da provjerite sa svojim liječnikom vaše nalaze krvne slike kako biste znali kada ovaj režim ishrane može imati manja ograničenja.