Udruženje hematologa i transfuziologa FBiH

E-mail

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Poziv - Simpozij hematologa i transfuziologa BiH

Poštovane kolegice i kolege,

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na Simpozij hematologa i transfuziologa Bosne i Hercegovine, koji će se održati od 3. do 5. novembra 2023. godine. Mjesto dešavanja ovog značajnog događaja je Hotel Holiday.

Program Simpozija je bogat i raznovrstan, a obuhvata niz interesantnih tema:

  • 3 i 4. novembra posvetićemo se hematološkim temama, gdje će naši stručnjaci podijeliti najnovija istraživanja, dijagnostičke metode i tretmane u hematologiji.
  • 4. novembar je rezervisan za Stručni sastanak transfuziologa
  • 5. novembra planirana je skupština Udruženja, gdje ćemo razgovarati o budućim planovima i ciljevima Udruženja hematologa i transfuziologa Bosne i Hercegovine.

Za dodatne informacije o registraciji, programu i smještaju, molimo vas da posjetite našu web stranicu ili nas kontaktirate na Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili na telefon +387 (0) 33 297 160.

Radujemo se vašem dolasku i zajedničkom radu na Simpoziju.

II Kongres Ljekarske/Liječničke komore FBiH sa međunarodnim učešćem, na temu “Medicinsko pravo”

Medicinsko pravo je grana prava koja obuhvata sve pravne aspekte zdravstvenih djelatnosti, sve subjekte, odnose i postupke za koje pravni poredak veže određene pravne učinke, odnosno prava, obaveze i odgovornosti. Na ovom području pravo i medicina se susreću i teže zajedničkom cilju – očuvanju čovjekovih najvrijednijih dobara: života, tijela, zdravlja i ljudskog dostojanstva, kao iznimno značajanog segmenta zaštite ljudskih prava. Zbog svoje interdisciplinarnosti medicinsko pravo je vrlo kompleksno, pa zahtijeva od ljekara i drugih zdravstvenih radnika barem elementarno poznavanje prava, ali i od pravnika koji rade u zdravstvu barem elementarno poznavanje medicinske problematike. Stoga je ovaj Kongres i zamišljen kao mjesto susreta medicinske i pravne struke i nauke, razmjene mišljenja i iskustava, prikaza primjera dobre prakse, ali i ukazivanja na lošu praksu.

Zašto želimo aktualizirati medicinsko pravo? U Bosni i Hercegovini, za razliku od zemalja u susjedstvu, kao i Evropskoj uniji, nemamo institut medicinskog prava niti kao naučno-nastavnu jedinicu pravnih ili medicinskih fakulteta, niti kao zaseban pravni subjekt. Stoga nam je i cilj animirati akademsku i strukovnu zajednicu (pravne i medicinske) da iniciraju stvaranje ovog instituta, bilo kroz katedre fakulteta, ili na drugi način.

Biće nam izuzetna čast da, s obzirom na važnost tema kojima ćemo se baviti uzmete aktivno učešće na ovom Kongresu, kako bismo zajednički doprinijeli osnaživanju vladavine prava i jačanju zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini, te zajedničkim naporima i zalaganjem povratili povjerenje građana u pravne i zdravstvene institucije sistema.

Dr. Amila Bećirović

Predsjednica Ljekarske/liječničke komore Federacije Bosne i Hercegovine

Više informacija: http://kongres.fmcbih.ba/bs/

Registracija: http://kongres.fmcbih.ba/bs/kotizacija/

IACH Annual Meeting The 5th Annual Meeting of the International Academy for Clinical Hematology (IACH) September 22-24, 2022 | Virtual Event

Dear Friends and Colleagues,

We would like to welcome you to the 5th Annual Meeting of the International Academy for Clinical Hematology (IACH), Virtual Event, which will be held over the days of September 22-24, 2022.

The development of new drugs (targeted therapies, immunotherapy, etc.) is accompanied by a growing demand for sharing experiences in order to improve the quality of patient treatment and care through the development of professional competencies and excellence.

The IACH Annual Meeting creates a comprehensive intellectual and operational environment for acquisition of knowledge, skills, clinical judgement, and attitudes essential for the practice of clinical hematology. The program will provide a platform to interact and discuss with leading experts many key and developing issues in the field.

In addition to the IACH program, we are honored to also welcome you to the inaugural first program of the 1st World Congress on Controversies in MDS and AML (COMydAL), which will be held virtually September 22-23, in parallel with the 2022 IACH Meeting.
This new congress will focus on the latest and most contorversial data and information in the filed of MDS and AML, providing a unique opportunity for world-class leaders in the field to debate vital issues. This though-provoking academic dialogue will address the most challenging current clinical and therapeutic questions.

As part of the IACH mission to advancing medical education and due to the demanding circumstances of the pandemic, registration for IACH 2022 and COMydAL 2022 will be FREE OF CHARGE.

We are looking forward to welcoming you to IACH 2022 and COMydAL 2022!

Više informacija: https://iachlive.cme-congresses.com/

Registracija: https://iachlive.cme-congresses.com/registration/

IACH Lecture Hall
The Opening Session will begin Thursday, September 22, 13:05 CEST. View the full scientific program here.
COMydAL Lecture Hall
The Opening Session will begin Thursday, September 22, 13:15 CEST. View the full scientific program here.
Both broadcast feeds will be open Thursday morning about 1 hour prior to the start of both programs, to allow you to test your connection. An alternative viewing link will be provided in the halls should you need.

Join us live for interactive panel discussions!

Poziv na 5. Nacionalni kongres hematologa Srbije

Poštovane koleginice i kolege,

zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na 5. Nacionalni kongres hematologa Srbije i 3. simpozijum sestara hematologije., koji će se održati od 6.-9. oktobra 2022. godine u Novom Sadu.

Nije slučajno što je za mesto održavanja tradicionalnog sastajanja hematologa Srbije izabran Novi Sad, grad koji predstavlja Evropsku prestonicu kulture u godini održavanja i našeg
kongresa. Želja nam je da se kroz kvalitetni program postigne spajanje iskustava, razmenjivanje i obogaćivanje hematološkog znanja sa brojnim kolegama kako iz naše zemlje, tako iz
susednih zemalja, ali i zemalja Evrope.

Teme predavanja će biti aktuelne, zanimljive i inspirativne. Trudićemo se da kongres bude što više interaktivan, kroz prikaze slučajeva, debate i otvorene diskusije.
Posebna pažnja biće posvećena mladim hematolozima, koje želimo da zainteresujemo i podstaknemo da postanu nosioci buduće hematologije Srbije.

Način održavanja Kongresa će svakako biti usklađen sa epidemiološkom situacijom u zemlji i u svetu, ali se planira kako direktno, tako i indirektno preko interneta,
odnosno hibridno učešće predavača, ali i ostalih učesnika Kongresa.

Nadamo se da ćete u Vašim planovima rezervisati ovaj termin za edukaciju i druženje u Novom Sadu, i iskreno želimo da Vas ugostimo u našoj sredini.

U ime ogranizacionog odbora
Prof. dr Ivana Urošević

Lokacija:
Sheraton hotel
www.sheratonnovisad.rs/
Polgar Andraša 1; Novi Sad, 21000, Serbia

Registracija: https://hematologyserbia.com/registracija.html

E-mail

info@uhit.ba