Udruženje hematologa i transfuziologa FBiH

E-mail

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 • UHIT Udruženje hematologa i transfuziologa

  UHIT Udruženje hematologa i transfuziologa

  Više
 • UHIT novosti i događaji

  UHIT novosti i događaji

  Više
 • BIHEM smjernice

  BIHEM smjernice

  Više

Bosansko-hercegovačka kooperativna grupa za hematološke bolesti

Medicinsko pravo je grana prava koja obuhvata sve pravne aspekte zdravstvenih djelatnosti, sve subjekte, odnose i postupke za koje pravni poredak veže određene pravne učinke, odnosno prava, obaveze i odgovornosti. Na ovom području pravo i medicina se susreću i teže zajedničkom cilju – očuvanju čovjekovih najvrijednijih dobara: života, tijela, zdravlja i ljudskog dostojanstva, kao iznimno značajanog segmenta zaštite ljudskih prava. Zbog svoje interdisciplinarnosti medicinsko pravo je vrlo kompleksno, pa zahtijeva od ljekara i drugih zdravstvenih radnika barem elementarno poznavanje prava, ali i od pravnika koji rade u zdravstvu barem elementarno poznavanje medicinske problematike. Stoga je ovaj Kongres i zamišljen kao mjesto susreta medicinske i pravne struke i nauke, razmjene mišljenja i iskustava, prikaza primjera dobre prakse, ali i ukazivanja na lošu praksu.

Zašto želimo aktualizirati medicinsko pravo? U Bosni i Hercegovini, za razliku od zemalja u susjedstvu, kao i Evropskoj uniji, nemamo institut medicinskog prava niti kao naučno-nastavnu jedinicu pravnih ili medicinskih fakulteta, niti kao zaseban pravni subjekt. Stoga nam je i cilj animirati akademsku i strukovnu zajednicu (pravne i medicinske) da iniciraju stvaranje ovog instituta, bilo kroz katedre fakulteta, ili na drugi način.

Biće nam izuzetna čast da, s obzirom na važnost tema kojima ćemo se baviti uzmete aktivno učešće na ovom Kongresu, kako bismo zajednički doprinijeli osnaživanju vladavine prava i jačanju zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini, te zajedničkim naporima i zalaganjem povratili povjerenje građana u pravne i zdravstvene institucije sistema.

Dr. Amila Bećirović

Predsjednica Ljekarske/liječničke komore Federacije Bosne i Hercegovine

Više informacija: http://kongres.fmcbih.ba/bs/

Registracija: http://kongres.fmcbih.ba/bs/kotizacija/


Udruženja hematologa i transfuziologa u FBiH

ZVANIČNA WEB STRANICA UDRUŽENJA

Ciljevi Udruženja: praćenje razvoja dostignuća iz oblasti hematologije, transfuziologije i transplantacije i upoznavanje članova Udruženja sa novinama u cilju unapređivanja njihovih znanja i osposobljavanja, razvijanje etičke svijesti, morala, odgovornosti i svijesti članova Udruženja u skladu sa kodeksom etike zdravstvenih radnika FBiH i međusobna razmjena mišljenja i iskustava u naučnom, stručnom radu iz područja hematologije i transfuziologije i srodnih naučnih disciplina.


Saznaj više
UHIT


  • Neutropenična dijeta

   Neutropenična dijeta je režim ishrane kojeg se pridržavate kad ste neutropenični.

   više
  • Kako živjeti sa limfomom?

   Udruženje hematologa i transfuziologa FBiH je izdalo Brošuru za pacijente - Kako živjeti sa limfomom?

   više


  78

  članova


  5

  Centara

  Kako postati član

  Kako postati član?

  Poštovane kolege,

  pristupnicu je potrebno dostaviti poštom ili faksom te jedan primjerak odnijeti u računovodstvo ustanove u kojoj ste zaposleni da bi se vršila mjesečna uplata članarine.

  Više

  E-mail

  info@uhit.ba